Skip to main content
Yvonne van Gennip nieuws:43 Talenten ontvangen cheque in de brievenbus
yvgtf.nl | | Nieuws

43 Talenten ontvangen cheque in de brievenbus


Het Yvonne van Gennip Talent Fonds heeft 43 talenten een financiële bijdrage gegeven ter ondersteuning van hun sportcarrière. Vanwege de huidige situatie ontvingen de talenten dit jaar hun cheque niet tijdens een feestelijke uitreiking, maar gewoon in de brievenbus. Totaal werd 41.000 euro uitgekeerd aan de toekomstige toppers.

De talenten zijn zogenaamde statustalenten die een aanvraag hadden ingediend bij het fonds van de oud-schaatskampioene Yvonne van Gennip. Yvonne maakt zich hard voor de talenten en helpt ze op weg om te voorkomen dat ze om financiële redenen moeten afhaken. Yvonne: “Als jong schaatstalent was ik in de gelukkige omstandigheid dat ik me geen zorgen hoefde te maken over de financiering van mijn topsportcarrière. Daardoor kon ik me zorgeloos richten op mijn trainingen en steeds beter worden. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mijn drive is om het voor ieder kind met talent mogelijk te maken om zich optimaal te ontwikkelen, ongeacht de financiële situatie.” 

Het fonds richt zich primair op talenten met een NOC*NSF status (belofte, nationaal of internationaal) en/of kwalificatie voor Europese of Wereldkampioenschappen. Bij het beoordelen van aanvragen wordt gekeken naar de inkomenspositie van het gezin en de manier waarop bonden met statusverleningen omgaan. Maar ook moet het talent zelf met een goed verhaal komen, gesteund worden door de sportbond en een aanbeveling hebben van een coach of trainer. In principe gaat het om éénmalige donaties voor een bepaald doel, zoals materiaal, trainingskosten en reiskosten voor wedstrijden in het buitenland.

Mede dankzij een geweldige ondersteuning van de VriendenLoterij kan het fonds dit jaar een recordbedrag uitreiken. Aan 14 talenten met een Internationale status wordt een bedrag van 1.500 euro gedoneerd. De 9 talenten met een nationale status ontvangen een bijdrage van 1.000 euro. Talenten met een beloftestatus (7 talenten) en/of kwalificatie voor een EK of WK (8 talenten) ontvangen een cheque van 500 euro. Dankzij een eenmalige bijdrage van de Ruud van Nistelrooy Foundation kon het fonds dit jaar ook drie ballerina’s een bijdrage geven.

De bijdragen worden door het fonds overgemaakt aan de talenten via haar website talentboek.nl. Op deze site zijn de talenten een crowdfundingcampagne gestart voor financiële ondersteuning van hun sportcarrière. Met de ontvangen bijdrage geeft het fonds deze talenten en hun campagnes een extra steuntje in de rug. Bedrijven en particulieren kunnen volgen en daarmee investeren in de toekomstige Nederlandse successen. Hoe geweldig is het als een talent, waar je aan hebt gedoneerd, later met een gouden plak op het podium staat?

VIER TALENTEN UITGELICHT
AVA EMANUEL
De 15-jarige schermster Ava Emanuel uit Haarlem heeft een bijdrage ontvangen van het Yvonne van Gennip Talent Fonds/ Volgens haar coach Jeroen Divendal is Ava een groot talent, niet alleen vanwege haar sportieve vaardigheden: “Ava onderscheidt zich van het gemiddelde door haar prestatiegedrag. Ze doet haar school goed, houdt zich aan afspraken en is autonoom. Het is heel prettig om met haar te werken en die energie om te groeien en beter te worden te ervaren”, aldus Jeroen.

Om haar sport op dit niveau te kunnen beoefenen traint Ava vijf dagen per week in Haarlem, Alkmaar en in Amsterdam bij TeamNL, waarvan ze nu al drie jaar lid is bij de nationale jeugdselectie. Om haar reis- en verblijfskosten, maar ook haar materiaalkosten deels te financieren heeft Ava een aanvraag ingediend bij het Yvonne van Gennip Talent Fonds.

Ava: “Ik ben erg blij met deze bijdrage. Daarnaast is door jullie crowdfunding platform Talentboek het uiteindelijke bedrag nog een stuk groter.”

DAAN MOES
Daan Moes is een ambitieuze judoka die al heel wat mooie prestaties heeft neergezet. Zo heeft deze 20-jarige, oorspronkelijk uit Almelo, al een bronzen jeugd WK medaille op zak. Een groot talent, dat vindt ook zijn coach Sirach Cooiman:  

Sirach: “Daan, die zich al jaren aan de wereldtop bevindt, heeft deze steun als individuele judoka nodig. Hij woont en traint momenteel in Papendal om zich dagelijks bezig te houden met zijn passie. De Almelose judoka heeft de afgelopen jaren succes geboekt op de mat en is een voorbeeld voor vele Twentse judoka’s. Zijn ambitie om naar de Olympische Spelen in Parijs toe te werken zegt veel over hem. De kosten om dit allemaal te bekostigen is voor een judoka zoals Daan niet alleen te doen vanuit het thuisfront. Hij is zeer dankbaar met de steun vanuit het Yvonne van Gennip Talent Fonds.”

Daan Moes: “Fantastisch dat het Yvonne van Gennip Talent Fonds mij weer ondersteunt. Het zou fantastisch zijn om, mede door de donatie van het fonds, dit jaar een medaille te halen bij het Onder 23 EK. Dank jullie wel!”

LINDSAY VAN ZUNDERT
De echte sportfans kennen haar naam waarschijnlijk al, Lindsay van Zundert. De 16-jarige kunstschaatsster behoort tot de selectie van Joan Haanappel (Stichting Kunstrijden Nederland) en kwalificeerde zich dit jaar voor de Olympische Spelen in 2022. Een winter om niet snel te vergeten, maar hopelijk wordt de volgende winter nog mooier!  

Haar coach Jorik Hendrickx is natuurlijk ook enthousiast over haar: “Lindsay is een zeer gedreven en getalenteerde atleet. Helaas krijgt zij momenteel nog niet de nodige financiële ondersteuning om zorgeloos te kunnen trainen. De focus zou 100% op haar sport moeten liggen om te groeien. Het zou mooi zijn dat we Lindsay nog professioneler kunnen gaan omkaderen. Zowel de begeleiding in Nederland kunnen we extra gaan uitbouwen maar in het bijzonder ook extra internationale ervaring bij trainingsgroepen met de wereldtop.”

Lindsay: “Erg fijn dat iedereen mij zo veel support geeft. Hierdoor kan ik mij richten op keihard trainen richting volgend jaar, de Olympische Spelen in Peking!” 

BRIAN WASSINK
De 19-jarige badmintonner Brian Wassink is een doorzetter. Naast dat hij al vier jaar op Papendal woont, heeft hij ook een heftige persoonlijke tijd achter de rug. Voor Brian kwam daarom de geforceerde break afgelopen jaar stiekem goed uit. “Hierdoor hoefde ik me even niet druk te maken om te presteren, maar kon ik rustig werken aan mijn herstel”, aldus Brian. 

Dat Brian een echte doorzetter is onderschrijft ook zijn coach Eefje Muskens: “Hij is een gemotiveerde speler, een echte doorzetter en heeft er hard voor gevochten om terug te kunnen komen op Papendal na een heftige periode. Op dit moment traint hij ook al 2x in de week mee bij de senioren groep om hierdoor hopelijk sneller de aansluiting te kunnen maken en zich te blijven ontwikkelen. Wij zien in Brian zeker potentie voor de toekomst en hiervoor moeten veel toernooien gespeeld gaan worden als onderdeel van zijn ontwikkeling.”

OVERZICHT VAN ALLE UITKERINGEN
Zestien talenten met een internationale status ontvingen een cheque van € 1.500,-

1.     Marcel Sterkenburg (worstelen - Grieks Romeins)

2.     Tyrone Sterkenburg (worstelen - Grieks Romeins)

3.     Eline Roebers (schaken)

4.     Lindsay van Zundert (kunstschaatsen)

5.     Daria Danilova & Michel Tsiba (kunstschaatsen)

6.     Aaron de Groot (honkbal)

7.     Bowien Jansen (atletiek - sprint)

8.     Sven Roosen (atletiek - meerkamp)

9.     Brett Duff (atletiek)

10.  Daan Moes (judo)

11.  Luca Pastor (honkbal)

12.  Brian Wassink (badminton)

13.  Wessel van der Aar (badminton)

14.  Kimberly Kalee (baanwielrennen)

15.  Sven Jansons (atletiek - meerkamp) 

16.  Sebastiaan Bonte (atletiek - discus en kogel) 

 

Vijf talenten met een nationale status ontvingen ieder € 1000,-

1.     Rose Marie Nijkamp (tennis)

2.     Daan Heijmens Visser (karate – kata)

3.     Geert Wijnen (kano - sprint)

4.     Daniel Ligier (autosport)

5.     Joshlyn Supusepa (judo)

 

Negen talenten met een belofte status ontvingen een bijdrage van € 500,-

1.     Aevatus Admiraal (tennis)

2.     Ava Emanuel (schermen)

3.     Alexandros Fragkakis-Boegschoten (rugby)

4.     Dionisos Fragkakis-Boegschoten (rugby)

5.     Jayden Blom (rugby)

6.     Samy Achghouyab (karate)

7.     Bor Uringa (rugby)

8.     Eline Jansen (schaatsen)*

9.     Amee Hollanders (schaatsen)*

*€ 500,- extra bijdrage KNSB

 

Acht talenten met een EK of WK-kwalificatie ontvingen een bijdrage van € 500,-

1.     Remo Schrier (trampolinespringen)

2.     Iris Schrier (trampolinespringen)

3.     Thalissa Wijkstra (trampolinespringen)

4.     Niamh Slattery (trampolinespringen)

5.     Nard Tieleman (trampolinespringen)

6.     Job Lans (taekwondo)

7.     Siem Budding (boogschieten te paard)

8.     Tara Yoro (atletiek - verspringen)

 

Vijf talenten met een bondsstatus ontvingen een bijdrage van € 500,-

1.     Niels de Kruijk (schaatsen)

2.     Luuk de Ruiter (motorsport)

3.     Bo Groot Antink (beachtennis)

4.     Kika van Bergen en Henegouwen (atletiek – verspringen)

5.     Elvis Afrifa (atletiek - sprint)