Skip to main content
UPDATE WERKZAAMHEDEN op 2 en 3 juli 2024:

Wegens een grote update van ons platform is yvgtf.nl tijdelijk gesloten van 2 t/m 3 juli 2024.

Yvonne van Gennip nieuws:Tweelingbroers Tjebbe en Sybren Berkhout dromen van de Winterspelen 2030
yvgtf.nl | | Nieuws

Tweelingbroers Tjebbe en Sybren Berkhout dromen van de Winterspelen 2030


De tweelingbroers Tjebbe en Sybren Berkhout (beide 16 jaar oud) begonnen op jonge leeftijd met hockey. Nadat Tjebbe, via zijn school in aanraking kwam met het schaatsen, was het direct liefde op het eerste gezicht. Hij stopte zijn carrière in de hockey en stapte het ijs op. Ook broertje Sybren bond in 2021 zijn ijzers onder. Drie jaar later zijn ze al actief in het nationale- en internationale veld bij zowel het skeeleren als het schaatsen. 

De droom van beide broers is om zich te plaatsen voor de Olympische Winterspelen van 2030. Het leukste aan de sport vinden ze toch wel de snelheid, diep zitten en 'keihard' door de bochten gaan. Er is nog veel te leren, maar dat motiveert hen voor de toekomst. Met veel mooie resultaten en ook een flinker domper, weten zij zich stap voor stap op te werken naar de top. Zowel Tjebbe en Sybren deelde een persoonlijk verslag. Lees hieronder meer.

Vandaag, tussen 12 en 13 uur, zijn Tjebbe en Sybren live te gast bij onze partner ALLsportsradio. Luister mee! Tjebbe Berkhout deelt, met veel passie, zijn persoonlijke verhaal:

"Mijn naam is Tjebbe Berkhout ik ben 16 jaar oud en woon in Amsterdam.

Ik was 13 jaar oud toen ik ben begonnen met schaatsen en skeeleren. In de winter van 2020/2021 kon ik zelfs nog geen bocht lopen! Voor die tijd heb ik altijd vanaf mijn 7e gehockeyd in de selectie. Ik was zelfs op het punt om een overstap te maken naar een club met een hoger niveau. Via school kwam ik in aanraking met het schaatsen. We hebben schaatslessen gevolgd en ik wist direct: dit is het! Dezelfde middag heb ik tegen mijn vader en moeder gezegd dat ik wilde schaatsen!

Mijn eerste skeelerseizoen in 2020 ging het helemaal niet goed. Ik kon eigenlijk nog maar net op mijn skeelers staan en voelde mij een soort Bambi. In mijn tweede skeelerseizoen ben ik al begonnen met het rijden van regionale wedstrijden. Dat deed ik met superveel plezier en het ging al vrij snel best goed. Ook het schaatsseizoen ging steeds beter. Ik had net geleerd om een hele bocht over te stappen. Ik had met mijzelf afgesproken dat ik pas wedstrijden wilde schaatsen, zodra ik een hele bocht kon overstappen.

Het derde skeelerseizoen ben ik begonnen met mijn eerste landelijke wedstrijd ooit. Dat vond ik best wel spannend, want daar stonden alle jongens waar ik tegenop keek. Dat seizoen ging zo goed dat ik me zelfs al had geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap skeeleren voor álle onderdelen! Mijn eerste NK ooit! Dat NK ging zo goed dat ik me zelfs al op de sprint tussen de eerste 10 wist te rijden! Daarna ging het derde schaatsseizoen ook steeds beter! Ik begon betere tijden te rijden en ook technisch ging het een stuk beter! Tijden waarvan ik niet eens had gedacht dat ik ze kon gaan rijden.

Maar toen… ik werd erg ziek in de winter en daardoor heb ik niet eens een half schaatsseizoen kunnen afmaken. Ik had de zieke Pfeiffer. Ik vond het erg moeilijk om te accepteren dat ik een lange tijd niet meer mocht sporten. Het vervelende was, dat ik me op een gegeven moment best fit voelde. Toch heb ik goed geluisterd naar het advies van de sportarts. Het skeelerseizoen daarna heb ik twee wedstrijden nog niet mogen rijden, omdat ik ziek was geweest. Dat seizoen ging verder gelukkig echt super goed!

Ondertussen heb ik de overstap gemaakt naar een hele goede club! Door deze overstap heb ik super veel stappen kunnen maken. Ik heb drie Europa cups gereden! Daardoor heb ik ook heel veel mooie, nieuwe wedstrijd ervaring kunnen op doen! Het NK ging ook super goed met meerdere klasseringen in de top 10 en met een hele mooie 5e plek op de relay. Ik schaats- en skeeler met nog altijd zo veel plezier als ik deed toen ik begon met regionale wedstrijden. 

Ik schaats nu bij ijsclub Haarlem. Door al mijn harde werken en motivatie krijg ik nu de kans om mij door te ontwikkelen bij de Baanselectie van Haarlem

Wat ik zo leuk vind aan schaatsen en skeeleren is de snelheid. Dat je zo snel door de bocht gaat, die houding zo diep zitten en keihard door de bocht gaan! Iedere dag jezelf verbeteren! Dat vind ik het mooiste wat er is! Ik weet dat er nog super veel te leren valt en dat vind ik juist super mooi! Ik ga al hard, maar als ik al die dingen nog ga leren dan kom ik hopelijk ooit mijn grote doel te bereiken!

Mijn doelen voor aankomende winter zijn mij te plaatsen voor de NK super sprint, de NK marathon en de NK sprint. 

Mijn grootste eind doel is om naar de Olympische winter spelen te gaan in 2030!"Ook Sybren Berkhout deelt ook zijn verhaal:

"Ik ben Sybren Berkhout en ben 16 jaar oud. Ik ben begonnen met schaatsen op mijn 13e. Ik ben gaan schaatsen, omdat mijn broer dat al deed. Ik ging de eerste paar trainingen in de zomer mee met mijn broer. Toen ik dat zag, wilde ik ook heel graag mee doen!

Voordat ik ging schaatsen heb ik vanaf mijn 7e tot mijn 13e gehockeyd. Ik was zelfs zo goed dat ik geselecteerd was voor de regio selectie onder de 14 jaar. Daar heb ik een jaartje gehockeyd. Helaas stopte de trainingen door Corona, wat heel erg jammer was. Toen de schaatstraining en hockeytraining op dezelfde momenten vielen, moest ik een keuze maken Ik koos voor het schaatsen! Ik ben volledig op het schaatsen gaan focussen in de coronatijd, seizoen 2020/2021. De zomer van 2020 ben ik begonnen met de landtrainingen en het skeeleren. De eerste keer op het ijs was in seizoen 2020/2021. In 2021 ben ik begonnen met het rijden van skeelerwedstrijden. In 2022 reed ik voor het eerst landelijke baan én mijn eerste NK op de skeelers!

Hetzelfde schaatsseizoen hebben we technisch veel progressie gemaakt, maar ik ben die winter ook erg ziek geworden. Ik had, net als mijn broer, de ziekte van Pfeiffer. Daardoor werd ik erg belemmerd in wat ik mocht en kon doen.

In het seizoen van 2023 heb ik op de skeelers veel Europa cups gereden. Hier race je tegen veel leeftijdgenoten van over heel de wereld. Dat is gewoon een super leuke ervaring. Op het NK heb ik mijn eerste prijs gepakt! Dat was op de relay, daar heb ik brons gehaald. Ik ben er heel erg trots op dat ik in zo’n korte tijd al een prijs heb weten te pakken op de skeelers!

De afgelopen zomer (2023) heb ik te horen gekregen dat ik geselecteerd ben voor de Baanselectie van Haarlem voor het aankomende schaatsseizoen. Dit is de eerste stap in mijn topsport carrière met het schaatsen waar ik zelf heel erg blij mee ben! Mijn doel is toch wel om in een commercieel team ("bedrijven team") te gaan schaatsen en zo hopelijk ook mijn geld te kunnen verdienen.

Mijn grote droom is om wereldbekers te schaatsen en natuurlijk om naar de Olympische Spelen te gaan. Dit klinkt heel erg cliché, want voordat het realistisch wordt moet je zoveel meer dingen eerst bereiken. Dus stap voor stap werk ik gewoon naar dat grote doel toe.

Toen ik mijn eerste wedstrijd reed toen zag ik allemaal jongens van mijn leeftijd zo hard door de bochten gaan (en ook op de rechte stukken) en toen wist ik het zeker: ik wil ook net zo hard schaatsen als deze jongens. Met deze gedachten ben ik verder gaan trainen. Ik merkte dat het snel beter ging. Ik werd technisch beter en ging harder schaatsen. Het begon ergens op te lijken. In het begin rende ik over het ijs, maar nu komt steeds meer de vloeiende slag erin. Ik heb nog veel te leren, maar dat motiveert mij voor de toekomst!" 


Tjebbe en Sybren maken deel uit van de partnerpagina's Talentboek Schaatsen (gesponsord door Daikin en Lynk & Co) en Talentboek Amsterdam (gesponsord door Staan).

Ook een steentje bijdragen aan de carrière van de broers Berkhout? Ze sparen beide voor nieuwe schaatsschoenen. Doneren kan via Talentboek:
- Tjebbe Berkhout: https://yvgtf.nl/talentboek/sport/tjebbe-naar-de-top 
- Sybren Berkhout: https://yvgtf.nl/talentboek/sport/nieuwe-schaats-schoenen