Skip to main content
Yvonne van Gennip nieuws:Koningsspelen en Missie 1 voor 100 gaan hand in hand
yvgtf.nl | | Missie 1 voor 100

Koningsspelen en Missie 1 voor 100 gaan hand in hand


Sporten, gezonde voeding en plezier staan centraal tijdens de landelijke Koningsspelen maar ook bij de Missie 1 voor 100 van het Yvonne van Gennip Talent Fonds (YVGTF). Waarom zou je beide dan niet combineren? Op dat idee kwam schaatstalent Ilse Bierma. Tijdens afgelopen Koningsspelen organiseerde ze voor 175 leerlingen van haar oude basisschool De Lispeltuut in Lelystad een circuit met zes schaatsoefeningen. Daarmee volbracht ze haar missie 1 voor 100 van het YVGTF.

De schaatsoefeningen die Ilse in petto had voor de midden- en bovenbouwleerlingen van De Lispeltuut, waren: (1) schaatsplanken, (2) elastieken, (3) schaatssprongen maken, (4) in hoepels springen in de schaatshouding, (5) over pionnetjes springen in de schaatshouding en (6) squatten met een houten stok. Ilse: ‘Het was erg leuk om te zien hoe geconcentreerd de kinderen bezig waren en hoe ze het naar hun zin hadden.’ Het schaatsplanken was veruit favoriet. Op de vraag wat Ilse bij een eventuele volgende keer anders zou doen, antwoordde ze direct: ‘Meer schaatsplanken meenemen!’

Ilse ontving €500,- van het YVGTF voor haar geslaagde missie. Dat bedrag is zeer welkom voor de talentvolle schaatster, die sinds vorig jaar is aangesloten bij het KNSB Talent Team Midden-Oost. Het programma dat ze draait kost veel geld, vooral het reizen. Schaatsen heeft Ilse van geen vreemde. Ze komt uit een echte schaatsfamilie en werd al op jonge leeftijd meegenomen naar de schaatsbaan. Haar specialiteiten liggen op de langere afstanden. Zo eindigde ze in 2023 tijdens het NK op de zevende plaats op de 3.000m. Daarnaast houdt ze er ook van om marathons te rijden en is ze ervan overtuigd dat dit haar helpt in het verbeteren van haar tijden op de langebaan. 

Veel leerlingen van De Lispeltuut in Lelystad waren juist onbekend met schaatsen. In de nieuwsbrief van de school, waarin de missie van Ilse onder de aandacht werd gebracht, werd ook Ilse haar Schaatstrainingsgroep Lelystad (STL) vermeld. Daar kunnen ze terecht als ze de smaak te pakken hebben en zich willen ontwikkelen als schaatser. Goed gedaan, Ilse, daar doen we het voor. Bedankt voor je energieke inzet!