Skip to main content
Yvonne van Gennip nieuws:Kunstschaatster Lois Libregts maakt NK kwalificatie compleet in Oberstdorf, Duitsland!
yvgtf.nl | | Nieuws

Kunstschaatster Lois Libregts maakt NK kwalificatie compleet in Oberstdorf, Duitsland!


Kunstschaatster Lois Libregts maakt NK kwalificatie compleet in Oberstdorf, Duitsland!
 
De afgelopen periode was voor Libregts geen eenvoudige periode. Na meer dan 20 maanden geen competitie, maar wel dagelijkse trainingen op de buitenbaan in Eindhoven en 'zwervend' van banen in Belgie, Frankrijk en Slovenie, mochten Lois en haar Team in Oktober weer aanvangen -helaas voor een korte periode- op de binnenbanen in Tilburg en Eindhoven. Naast alle Corona perikelen scheiden in september onverwachts ook de wegen van haar Belgische Olympische trainers Carine Herrygers en Jorik Hendrickx.  
 
Onder leiding van de bezielende coaching van oud Olympiër Jorik Hendrickx ging het team van Hendrickx en de Tilburgse Kunstschaats Vereniging TKV, in oktober dan ook 'eindelijk' het wedstrijdseizoen weer in. Met als extra 'hindernis' omgaan met alle gevolgen en regelgeving rondom de wereldwijde Corona pandemie. 
 
Een van Libregts haar doelstellingen voor dit seizoen, was 'punten binnen halen voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap' voor de categorie Junioren. Door de volledige uitval van het vorige seizoen, werd dit het 2e seizoen voor Lois in de categorie Junioren. De nodige punten die behaald moesten worden om te kunnen deelnemen aan dit NK, tevens de internationale Challenge Cup, waren dit seizoen hoger gesteld dan in het seizoen 2019/2020.
 
Opnieuw de wedstrijden ingaan, na 20 maanden stop, bleek vrij uitdagend. Ook is deelname aan wedstrijden door Corona geen vanzelfsprekendheid. Gebrek aan wedstrijdritme, wedstrijddruk en wedstrijdspanning maakte de afgelopen periode een leerzame en interessante route. 
 
Ook lichamelijke en mentale groei en veranderingen spelen een enorme rol in deze fase van ontwikkeling van een topsporter. De afgelopen periode zijn de sponsors van Lois haar trouw gebleven, wat zeker niet vanzelfsprekend en een enorme extra stimulans is. Ook de nieuwe opleiding waar Lois in september aan begon, de Young Talent Academy, steunt haar enorm in haar ontwikkeling als kunstschaatsster. 
 
Libregts is dan ook heel blij en trots dat ze inmiddels, net op tijd, haar punten binnen heeft weten te halen:
"De afgelopen maanden waren best heel spannend! Eigenlijk tot op het laatste moment heb ik het spannend gehouden. 
 
In Oberstdorf had ik nog 1 kans om de punten voor de korte kur te halen. De punten voor de lange kur had ik in November in Riga weten te halen. Ik wist dat ik het zou kunnen, maar alles moet kloppen en eigenlijk kun je jezelf in de korte kur geen fouten permitteren. Iedere fout kost de nodige punten. Je wordt meteen keihard afgestraft als een verplicht element niet gaat zoals je wilt en zoals het zou moeten. 
 
Omdat ik nog maar 1 kans had was het voor mijn gevoel alles of niets. Gelukkig wisten mij begeleidende coach Mireille van Bogget en ik de spanningen om te zetten naar 'winst' en schaatste ik een kur die goed was voor nodige punten! 
 
Ik ben enorm blij dat ik dit doel dit seizoen heb kunnen behalen! Ik werd enorm gesteund door mijn teamgenoten en dat geeft extra vertrouwen. Het is echt mooi dat er zo meegeleefd wordt en ik ben hartstikke trots op ons team!
 
Nu goed voorbereiden voor de internationale wedstrijd in Hasselt als voorbereiding op het NK. Ik hoop enorm dat het NK en deelname aan de Challenge Cup ook voor Junioren mag doorgaan!"
 
Bijgevoegde foto's zijn van de internationale ISU wedstrijd 'Bavarian Open' in Oberstdorf, Duitsland gemaakt door fotograaf Luca Tonegutti.