Skip to main content
Yvonne van Gennip nieuws:Het Yvonne van Gennip Talent Fonds steunt 62 sporttalenten
yvgtf.nl | | Nieuws

Het Yvonne van Gennip Talent Fonds steunt 62 sporttalenten


Het Yvonne van Gennip Talent Fonds heeft dit jaar (2022) 62 talenten een financiële bijdrage gegeven ter ondersteuning van hun sportcarrière. De talenten ontvingen hun cheque in de brievenbus. Totaal werd €53.750 euro uitgekeerd aan de toekomstige toppers.


Foto 1. Cheques mede mogelijk gemaakt door Drukwerkdeal

De talenten zijn zogenaamde statustalenten die een aanvraag hadden ingediend bij het fonds van de oud-schaatskampioene Yvonne van Gennip. Yvonne zet zich in voor de talenten en helpt ze op weg om te voorkomen dat ze om financiële redenen moeten afhaken. Yvonne: “Als jong schaatstalent was ik in de gelukkige omstandigheid dat ik me geen zorgen hoefde te maken over de financiering van mijn topsportcarrière. Daardoor kon ik me zorgeloos richten op mijn trainingen en steeds beter worden. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mijn drive is om het voor ieder kind met talent mogelijk te maken om zich optimaal te ontwikkelen, ongeacht de financiële situatie.” 
 
Het fonds richt zich primair op talenten met een NOC*NSF status (belofte, nationaal of internationaal) en/of kwalificatie voor Europese of Wereldkampioenschappen. Bij het beoordelen van aanvragen wordt gekeken naar de inkomenspositie van het gezin en de manier waarop bonden met statusverleningen omgaan. Maar ook moet het talent zelf met een goed verhaal komen, gesteund worden door de sportbond en een aanbeveling hebben van een coach of trainer. In principe gaat het om éénmalige donaties voor een bepaald doel, zoals materiaal, trainingskosten en reiskosten voor wedstrijden in het buitenland.
 
Mede dankzij een geweldige ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij, een extra bijdrage van het Nationaal Fonds voor de Sport en een bijdrage van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) kan het fonds dit jaar wederom een mooi bedrag uitreiken. Aan 18 talenten met een internationale (selectie) status wordt een bedrag van 1.500 euro gedoneerd. De 10 talenten met een nationale status ontvangen een bijdrage van 1.000 euro. Talenten met een beloftestatus (22 talenten) en/of kwalificatie voor een EK of WK (11 talenten) ontvangen een cheque van 500 euro. Eén talent ontving nog een cheque van €250,- door zijn goede motivatie en onderbouwing van de coach. Mede door de extra bijdrage van de KNSB, kan het fonds dit jaar vijf schaatstalenten ondersteunen.
 
De bijdragen worden door het fonds overgemaakt aan de talenten via haar website talentboek.nl. Op deze site zijn de talenten een crowdfundingcampagne gestart voor financiële ondersteuning van hun sportcarrière. Met de ontvangen bijdrage geeft het fonds deze talenten en hun campagnes een extra steuntje in de rug. Bedrijven en particulieren kunnen volgen en daarmee investeren in de toekomstige Nederlandse successen. Hoe geweldig is het als een talent, waar je aan hebt gedoneerd, later met een gouden plak op het podium staat?