Skip to main content
Yvonne van Gennip nieuws:Mijlpaal: 50ste Missie 1 voor 100 voltooid door zeilsters
yvgtf.nl | | Missie 1 voor 100

Mijlpaal: 50ste Missie 1 voor 100 voltooid door zeilsters


Zeiltalenten Vera ter Horst (18) en Jorien Hin (19) zetten een bijzondere missie neer op de Bornwaterschool in Bloemendaal. Gebrek aan water weerhield de zeilsters er niet van een boot mee te brengen naar het schoolplein en zeil-realistische oefeningen te bedenken. Maar dat was niet het enige bijzondere aan hun missie. Zonder dat ze het wisten, voltooiden zij de vijftigste Missie 1 voor 100 van het Yvonne van Gennip Talent Fonds (YVGTF). En dat werd beloond met een cheque van €500,- uit handen van niemand minder dan Yvonne van Gennip zelf.

Het zal je maar gebeuren: je krijgt bezoek van een oud-leerling van je school met een topsportcarrière. Samen met haar teamgenoot neemt ze je mee in een boeiende en interactieve presentatie over zeilen en het volgen van je droom. Dan blijken er opeens ook Olympische medaillewinnaars in je klas te zitten. Want achter in het lokaal luisterden Yvonne van Gennip (3x schaatsgoud) en Helen Lejeune (hockeybrons) geanimeerd mee. De presentatie van Vera en Jorien mondde uit in één grote dialoog tussen leerlingen, de zeilsters en de oud-Olympiërs. Totdat Lejeune, van origine gymnastiekdocent, iedereen aanspoorde om buiten in beweging te komen. Want op een het schoolplein stond de leerlingen nog een heel zeilparcours te wachten.

Hoewel Vera en Jorien zelf in de Olympische zeilklasse 49erFX varen, hadden ze voor de leerlingen van groep 7 en 8 van de Bornwaterschool een Optimist zeilboot meegebracht, het type boot dat geschikt is voor 7-12 jarigen. Na een korte uitleg bij de boot, gingen de leerlingen in groepjes uiteen: zeil hijsen, een zeilparcours rennend afleggen, trapeze hangen en hangen in een hangband. Terwijl de eerste ouders zich al op het schoolplein verzamelden, was het voor de kinderen nog alle hens aan dek. De geplande missie van 1,5u liep uit tot een volledig middagprogramma. Maar dat vonden de twee enthousiaste juffen Shirley Witteman en Renee Bosse van de Bornwaterschool helemaal niet erg. Juf Shirley: ‘Dit initiatief is echt uniek, het slaat enorm aan. En de kinderen boffen helemaal dat Yvonne en Helen erbij waren, dat maakt het extra speciaal.’ 

50ste missie: wat goed is, komt snel

Met de vijftigste missie bereikte het Yvonne van Gennip Talent Fonds een grote mijlpaal. Gestart in het najaar van 2023 bleek al snel dat het initiatief een groot succes is. Het fonds zet zich 100% in voor sporttalenten t/m 24 jaar, omdat deze categorie sporters vaak de grootste moeite hebben om hun sport te financieren. Naast het beschikbaar stellen van een crowdfundingplatform, waarmee talenten inmiddels al meer dan 3,5 miljoen euro bij elkaar hebben opgehaald, stelt het fonds ook zelf geld ter beschikking aan sporters. Bij Missie 1 voor 100 is de deal dat een sporttalent 100 kinderen enthousiasmeert en in beweging krijgt door middel van een presentatie en/of activiteit op school. Voor deze bijdrage aan een gezondere en actievere samenleving, ontvangt de sporter € 500,- van het YVGTF. De formule is dus een echte win-win voor de sport. Mooie bijvangst is de ervaring die sporttalenten opdoen om zichzelf te presenteren en hun verhaal te ‘verkopen’. Want om succesvol te zijn, is het hebben van talent alleen niet genoeg.

Oud-hockeyster Helen Lejeune is de drijvende kracht achter Missie 1 voor 100 van het YVGTF. Op scholen slaat Missie 1 voor 100 ook heel goed aan, is haar ervaring. ‘Omdat de sporttalenten met goede verhalen en sportieve invullingen komen, zijn hun bijdragen vaak heel makkelijk in het lesaanbod of tijdens de gymles te verwerken. De reacties van leerkrachten zijn unaniem positief. Leerkrachten beamen dat sporttalenten het lesprogramma op school verrijken en dat zij veel enthousiasme en inspiratie overbrengen’, aldus Lejeune. Bij veel missies krijgen de kinderen ook de kans om zich aan te melden voor een proefles bij de lokale vereniging in de sport van het talent. Naast zeilen, zijn onder andere sporten als judo, kanopolo, ijshockey, stijldansen, atletiek, triatlon en tennis in de missies belicht. 

Financiering

Staat u achter Missie 1 voor 100 en erkent u het belang van gezond bewegen in de samenleving, meldt u dan bij het YVGTF om naar samenwerkingsmogelijkheden te kijken. Laten we sport samen ondersteunen. .