Skip to main content
Yvonne van Gennip nieuws:Missie kanopolo
yvgtf.nl | | Missie 1 voor 100

Missie kanopolo


Kanopoloër Cas van Laer (18) haalde alles uit de kast om zijn missie te laten slagen. Om 100 kinderen sportief te inspireren, regelde hij genoeg kano’s zodat iedereen het water op kon om kennis te maken met zijn sport kanopolo. Het werd – letterlijk en figuurlijk - een spetterende dag in Deventer, die over veel meer ging dan alleen kanopolo. Ook omgaan met uitdagingen, doorzetten en vertrouwen speelden een belangrijke rol.

De vijf groepen bovenbouwleerlingen van Jenaplanschool De Kleine Planeet in Deventer waren de gelukkigen om kennis te maken met de spectaculaire sport kanopolo. Na een stukje theorie van Cas, werden ze een voor een de kano’s in geholpen. Op het water leerden ze rechtdoor te varen en te draaien. Andere oefeningen waren de bal overgooien en scoren. Het werd een spectaculaire en spetterende dag. Cas: ‘Tijdens de les vielen er af en toe wat kinderen uit de kano, die we even moesten helpen. Dat mocht de pret niet drukken en we hebben een mooie dag gehad met z’n allen!’

Leerkracht Marije van der Haar: ‘Ik vond het mooi om te zien dat de kinderen, die wat onzeker zijn op het gebied van sporten, deze clinic ook als een succes hebben ervaren. Zij hebben ervaren dat sport ook voor hen weggelegd is en ze daar niet onzeker over hoeven te zijn.’ Want vooraf was er bij sommige leerlingen best wat scepsis over deze dag. Marije: ‘Kanopolo [een mix van rugby en waterpolo], was een sport die bij alle kinderen onbekend was. Het hielp dat we vooraf meer hadden verteld over Cas en dat hij een echte professional is op het gebied van kanopolo.’ Op de dag zelf was de spanning vrijwel direct verdwenen bij de kinderen. Marije vervolgt: ‘Voor dat ik het wist lagen alle kinderen al met een kano in het water en hadden ze de grootste lol. Ze vonden het fantastisch en voor hen had de clinic langer mogen duren. Ze hebben een geweldige ervaring opgedaan en velen vonden kanopolo een gave sport!’

Na afloop deelde Cas flyers uit om kinderen uit te nodigen voor 3 gratis proeflessen, waar zeker 4 leerlingen op hebben ingetekend. Voor Cas kwam deelname aan Missie 1 voor 100 voort uit zijn wens om zijn reis naar China te bekostigen. ‘Drie jaar hard trainen heeft zijn vruchten afgeworpen, want ik ben geselecteerd voor het Nederlands herenteam onder 21 jaar. Samen mogen we Nederland vertegenwoordigen op het WK Kanopolo, dat in oktober van dit jaar plaatsvindt in China.’ Cas heeft een talentboekpagina geopend op het Yvonne van Gennip Talentfonds (YVGTF). Zijn pagina is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel en Allianz. Naast donaties uit de omgeving van Cas zelf, ontvangt het talent € 500,- van het YVGTF voor zijn geslaagde Missie 1 voor 100. 

Cas: Jouw enthousiasme, maar ook het vertrouwen dat je aan de kinderen hebt gegeven tijdens de clinic, zijn belangrijke bouwstenen voor hen om sportieve keuzes te maken. Supergoed gedaan en dank je wel!