Skip to main content
Yvonne van Gennip nieuws:41 Talenten ontvangen cheque in de brievenbus
yvgtf.nl | | Nieuws

41 Talenten ontvangen cheque in de brievenbus


Het Yvonne van Gennip Talent Fonds heeft 41 talenten een financiële bijdrage gegeven ter ondersteuning van hun sportcarrière. Vanwege de huidige situatie ontvingen de talenten dit jaar hun cheque niet tijdens een feestelijke uitreiking, maar gewoon in de brievenbus. Totaal werd 42.000 euro uitgekeerd aan de toekomstige toppers. Een recordbedrag.

De talenten zijn zogenaamde statustalenten die een aanvraag hadden ingediend bij het fonds van de oud-schaatskampioene Yvonne van Gennip. Yvonne maakt zich hard voor de talenten en helpt ze op weg om te voorkomen dat ze om financiële redenen moeten afhaken. Yvonne: “Als jong schaatstalent was ik in de gelukkige omstandigheid dat ik me geen zorgen hoefde te maken over de financiering van mijn topsportcarrière. Daardoor kon ik me zorgeloos richten op mijn trainingen en steeds beter worden. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mijn drive is om het voor ieder kind met talent mogelijk te maken om zich optimaal te ontwikkelen, ongeacht de financiële situatie.” 

Het fonds richt zich primair op talenten met een NOC*NSF status (belofte, nationaal of internationaal) en/of kwalificatie voor Europese of Wereldkampioenschappen. Bij het beoordelen van aanvragen wordt gekeken naar de inkomenspositie van het gezin en de manier waarop bonden met statusverleningen omgaan. Maar ook moet het talent zelf met een goed verhaal komen, gesteund worden door de sportbond en een aanbeveling hebben van een coach of trainer. In principe gaat het om éénmalige donaties voor een bepaald doel, zoals materiaal, trainingskosten en reiskosten voor wedstrijden in het buitenland.

Mede dankzij een geweldige ondersteuning van de VriendenLoterij kan het fonds dit jaar een recordbedrag uitreiken. Aan 14 talenten met een Internationale status wordt een bedrag van 1.500 euro gedoneerd. De 9 talenten met een nationale status ontvangen een bijdrage van 1.000 euro. Talenten met een beloftestatus (7 talenten) en/of kwalificatie voor een EK of WK (8 talenten) ontvangen een cheque van 500 euro. Dankzij een eenmalige bijdrage van de Ruud van Nistelrooy Foundation kon het fonds dit jaar ook drie ballerina’s een bijdrage geven.

De bijdragen worden door het fonds overgemaakt aan de talenten via haar website talentboek.nl. Op deze site zijn de talenten een crowdfundingcampagne gestart voor financiële ondersteuning van hun sportcarrière. Met de ontvangen bijdrage geeft het fonds deze talenten en hun campagnes een extra steuntje in de rug. Bedrijven en particulieren kunnen volgen en daarmee investeren in de toekomstige Nederlandse successen. Hoe geweldig is het als een talent, waar je aan hebt gedoneerd, later met een gouden plak op het podium staat?

VIER TALENTEN UITGELICHT

FLOOR SLOOFF

De 13-jarige turnster Floor Slooff uit Driehuis heeft een bijdrage ontvangen van € 1.500,-. Volgens haar coach Katarina Sarisska van Bato Haarlem is Floor een uitzonderlijk talent. “Ze is al opgenomen in de selectie van Jong Oranje, heeft een uitstekende werkinstelling en is ambitieus. Haar doel voor dit jaar is om deel te nemen aan de Jeugd Europese Kampioenschappen. Daarvoor moet ze oudere turnsters achter zich laten, maar met haar talent en instelling moet dat zeker gaan lukken”, aldus Katarina.

Om haar sport op dit niveau te kunnen beoefenen traint Floor 27 uur per week in het Kennemer Sport Centrum in Haarlem en het topsportcentrum in Heerenveen. Daarnaast neemt ze aan zo veel mogelijk internationale stages en toernooien deel om ervaring op te doen. Om haar reis- en verblijfskosten, maar ook haar materiaalkosten deels te financieren heeft Floor een aanvraag ingediend bij het Yvonne van Gennip Talent Fonds.

Floor: “Ik ben zo blij met deze bijdrage. Hiermee helpen jullie mij, maar ook mijn ouders echt heel goed op weg.”

LYNN SNEL

Lynn Snel is een buitengewoon ambitieuze, jonge karateka uit Assendelft met Olympische aspiraties. Volgens haar coach Nabil Ou-Aissa is de 21 jarige studente in staat historie te schrijven en tot de eerste lichting karateka’s te gaan behoren die de Olympische Spelen in Tokyo gaat halen.

Nabil: “Lynn toont al jaren een tomeloze inzet; dag-in, dag-uit. Als hoogst geklasseerde Nederlandse in het middengewicht zit ze as we speak nog middenin het kwalificatietraject richting Tokyo. Met de recente uitval van een aantal kwalificatietoernooien door de uitbraak van het coronavirus, heeft Lynn de nodige veerkracht en het aanpassingsvermogen laten zien zoals je dat van een topsporter mag verwachten. Ze staat net als vele andere topsporters te popelen om weer volle bak er tegenaan te gaan.”

Lynn Snel: “Fantastisch dat het Yvonne van Gennip Talent Fonds mij weer wilt ondersteunen.  Los van het Tokyo-traject is er ook nog een 'gewoon' WK in november in Dubai. Voor dat eindtoernooi heb ik vooraf nog wat serietoernooien staan die de bond niet of nauwelijks kan ondersteunen. Die deelname is nu verzekerd! Thnx!”

JULIAN BIJSTERBOSCH

De bijna 16-jarige Julian Bijsterbosch uit Hattemerbroek noemt het fietscrossen ofwel BMX-en nog altijd zijn hobby en niet zijn sport. Misschien is dat wel de juiste instelling? Voor topprestaties heb je niet alleen talent nodig, maar ook plezier. In ieder geval komt Julian ver met deze instelling. Volgens zijn coach Frank Heijne is hij niet alleen een van de grootste talenten van Nederland, maar ook is hij een gemotiveerde rijder die er alles voor doet en laat om zijn doel te bereiken.  Zijn prestaties tonen dat aan. Dit jaar werd Julian nummer 2 van Nederland, nummer 5 van Europa en als klap op de vuurpijl won hij een bronzen medaille op het Wereldkampioenschap. “Het was een geweldig jaar”, volgens Julian.

Succesvol is Julian  niet alleen op de BMX, ook op Talentboek gaat hem goed af. Met crowdfunding heeft hij eerder succesvolle campagnes afgerond voor deelname aan de wereldkampioenschappen in Amerika en Azerbeidzjan. Julian: “Erg fijn dat iedereen mij zo veel support geeft. Hierdoor kan ik mij richten op keihard trainen en wedstrijden rijden met goed materiaal en kan ik deelnemen aan de grote buitenlandse wedstrijden”.

SOPHIE VAN DEN BROEK

De 18-jarige Spaarndamse badmintonster Sophie van den Broek is een buitenbeentje. Nog geen vier jaar geleden maakte ze kennis met aangepast badminton tijdens de para talentendagen. Ze was direct verkocht en ging trainen en wedstrijden spelen. In haar eerste jaar werd ze al uitgeroepen tot para talent van het jaar en aansluitend werd ze met haar team 2e en 3e op het Nederlands kampioenschap. Dit jaar traint ze onder de bondscoach en om aan te haken bij de selectie moet ze veel internationale wedstrijden spelen. En dat kost geld.

Toen Sophie de cheque van het Yvonne van Gennip Talent Fonds in de brievenbus zag was ze blij verrast: “Wat een fantastische gift. Dit komt nu wel heel goed uit. Op Talentboek heb ik een campagne gestart om meer internationale toernooien te kunnen spelen. Ik heb daarvoor € 1.500,- nodig. Met deze bijdrage staat de teller nu opeens op € 925,-. Hopen dat dit andere mensen ook inspireert om me op weg te helpen. Dan kan ik de volgende stap maken om uiteindelijk mijn ultieme droom te bereiken: deelname aan de Paralympische Spelen 2024!