Skip to main content
Yvonne van Gennip nieuws:Leto Cavé klimt naar de top
yvgtf.nl | | Nieuws

Leto Cavé klimt naar de top


Vandaag is Leto Cavé, tussen 12 en 13u, te gast bij onze partner ALLSportsRadio. Wij spraken hem voorafgaand aan dit interview. Lees zijn verhaal! 

Leto: "Het hele jaar trainen en dan alles geven voor een groot publiek met de Mont Blanc op de achtergrond is het mooiste wat ik me kan bedenken. Gelukkig had ik afgelopen maand deze kans tijdens de World Cup in Innsbruck💪🏽💥.

Het avontuur begon 3 weken geleden toen we met een kleine huurauto naar mijn oude woonplaats in Innsbruck reden. De eerste dagen in Oostenrijk maakten we nog goed gebruik van het enorme aanbod aan train routes. Na een dag rust konden we van start gaan tijdens de eerste World Cup van het jaar. 

World Cup Innsbruck🇦🇹
Omdat er in Innsbruck meer dan honderd klimmers deelnamen werden we opgedeeld in twee startgroepen. Ik zat in startgroep B en moest daarom de zwarte en gele route moest klimmen. Zoals gewoonlijk bestudeerde ik de route tot op de kleinste details en zorgde voor een goede warm-up vooraf. 

Eenmaal begonnen met klimmen kwam ik al snel in de flow terecht en zwaaide van de ene greep naar de andere. Het klimmen ging goed totdat ik bij een moeilijke passage kwam. Ik begon wat te twijfelen en al snel begonnen ik de verzuring in mijn onderarmen the voelen. Nog te moe om door te klimmen viel ik een aantal passen later halverwege de route. 

Ik keek best positief terug op de eerste wedstrijd. Aangezien ik me gedurende deze wedstrijd erg moe voelde door gebrek aan slaap had ik het gevoel progressie te hebben geboekt in vergelijking met vorig jaar. Uiteindelijk werd ik 63ste van de 119 deelnemers. 😮

We verbleven nog een aantal dagen in Oostenrijk om te trainen voordat we verder zouden reizen naar de tweede wedstrijd in Zwitserland🇨🇭 Tijdens deze trainingen ging ik echt genieten van de trip. Ik was veel buiten en voelde me super goed tijdens de trainingen. Ik kwam mentaal tot rust en voelde dit ook terugkomen tijdens het klimmen. 

World Cup Villars🇨🇭
Mijn eerste route in Zwitserland had in het midden een dyno (een soort pas waarmee we met twee handen tegelijk loskomen om naar de volgende greep te komen). Het begin voelde moeilijk. Ik kon gelukkig goede keuzes blijven maken en klom vlotjes tot aan de dyno. Helaas sprong ik net wat te laag waardoor ik samen met vele andere klimmers dezelfde scoren kreeg. De andere route ging ook goed, maar was te verzuurd om de laatste paar passen te maken. Ik werd hier 44ste van de 84 deelnemers. Ook tijdens deze wedstrijd had ik een goed gevoel. Ik voelde me alweer wat minder moe maar had nog moeite om te blijven vechten voor iedere pas op het moment dat mijn armen vermoeid begonnen te raken😮‍💨.

World Cup Chamonix🇫🇷
Onze trip eindigde op het bergstadje aan de voet van de Mont Blanc. Toen we in Chamonix 🇫🇷 aankwamen lag de focus op het plezier. Echter had ik een aantal dagen weer heel slecht geslapen en kwam helemaal brak aan. Om binnen ons budget te blijven moesten we om 4 uur in de nacht vertrekken voor onze vlucht. Gelukkig deed ik eenmaal aangekomen een middag dutje en had daarna enorm veel zin om te klimmen😁 Tijdens de eerste route voelde elke individuele pas niet al te moeilijk. Op het einde was ik daarentegen snel verzuurd en had geen andere keus dan het setje (een klipje waar wij voor de veiligheid ons touw aan bevestigen) onder mij over te slaan. Elke greep levert immers punten op en kan dus beter verder proberen te klimmen. Niet helemaal tevreden na de eerste route zorgde ik voor een perfect plan ter voorbereiding van de tweede route. Deze werd veel getopt en ik wist dat ook ik deze eindgreep moest behalen wilde ik me plaatste voor de halve finale.

Vastberaden om al mijn wilskracht te tonen begon ik met de klim van de tweede route🥷🏽. Het begin ging soepeltjes, daarentegen slipte halverwege onverwachts mijn voet van de voettrede af🦶. Opgeven zat er voor mij echter niet in, en hield met al mijn kracht de grepen vast. Ik probeerde me mentaal te herpakken en focuste me op het volgende deel van de route. Ieder pas was een gevecht, schreeuwde de energie van mij af en overleefde van greep tot greep. Toen al mijn energie op was viel ik een greep voor het einde van de route. Super blij met mijn prestatie was het net niet voldoende voor de halve finale en werd uiteindelijk 34ste van de 94 klimmers. 😮

Elke wedstrijd ging beter dan die daarvoor, en daar ben ik ontzettend blij om. Ik liet kwaliteiten zien waar ik het afgelopen halfjaar samen met mijn coach Aukje aan gewerkt heb. Deze wedstrijden geeft mij enorm veel energie om door te trainen. Ben benieuwd waar ik sta met wat meer kracht, zowel mentaal als fysiek!😈 

En verder
Echter was er weinig tijd voor stil zitten want dit weekend had ik een Europese wedstrijd in Slowakije. Ik wist me als 3e te plaatsen voor de halve finale maar maakte daar helaas een foutje waardoor ik op een haar de finale miste. Nu heb ik 3 weken om nog sterker te worden zodat ik tijdens mijn 20e verjaardag in augustus kan vlammen tijdens het Europees Kampioenschap in München🔥.

Als je het leuk vindt, kun je mij verder volgen via mijn social media kanalen of neem een kijkje op mijn website: https://letocave.com/en/😁"

Zijn interview bij ALLSportsRadio is terug te luisteren via: