Skip to main content
Yvonne van Gennip nieuws:Nederlands Kampioenschap Junioren langebaanschaatsen Enschede
yvgtf.nl | | Nieuws

Nederlands Kampioenschap Junioren langebaanschaatsen Enschede


Nederlands Kampioenschap Junioren (langebaanschaatsen) Afstanden en Sprint op ijsbaan Twente in Enschede. 

In het weekend van 18 tot 20 februari werd het NK Afstanden en Sprint langebaanschaatsen verreden op de ijsbaan Twente in Enschede. Diverse schaatstalenten, die een campagne hebben lopen bij het Yvonne van Gennip Talent Fonds, stonden aan de start en deelde hun wedstrijdervaring met ons. Wij spraken met Nederlands Kampioen Allround: Angel Daleman, Nederlands Kampioen Teamsprint: Mats van den Bos en bronzen medaille winnaar Freek van der Ham. 

Angel Daleman - Nederlands Kampioen Allround
Angel Daleman verteld: "In het weekend van 18 tot 20 februari heb ik meegedaan aan het gecombineerde  NK Allround en Sprint op de ijsbaan Twente in Enschede. Door mijn prestaties in het afgelopen schaatsseizoen heb ik dispensatie van de KNSB gekregen om tóch deel te nemen bij de Junioren-B.

Op dit NK heb ik alle gecombineerde afstanden Sprint/Allround, tweemaal 500 meter plus tweemaal 1000 meter en Allround 1500 meter en 3000 meter gewonnen.  Mijn tijden die ik dit weekend heb gereden waren: 39.79 op de eerste 500 meter, 1:18.89 op de eerste 1000, 2:02.78 op de 1500 meter en 4:19.98 op de 3000 meter, deze tijden waren goed voor vier baanrecords.

Op vrijdag 18 februari reed ik de 500 meter in 39.79, deze tijd telde ook weer mee als 1e 500 meter voor het Sprint klassement.  Daarna kwam ook nog de 1500 meter. Op allebei de afstanden werd ik 1e en reed op beide afstanden een baanrecord. Door de afstanden te winnen stond ik na de eerste dag , eerste in het Allround tussenklassement.

Zaterdag 19 februari reed ik de 1000 m (deze 1e 1000 meter telde net als gister op de 500 meter ook mee voor het NK Sprint) hierop werd ik 1e en reed ik ook een baanrecord. Door dat ik alle 3 de afstanden had gewonnen plaatste ik me voor de 3 km. Deze afstand had ik pas 1x gereden op de Uithof in Den Haag en vond het heel spannend om hem weer te rijden. Door me goed te focussen lukte het me om een super 3 km te rijden in een nieuw persoonlijk record, ik reed 4 seconden van mijn oude record af. Na de 3 km werd ik gehuldigd omdat ik Nederlands Kampioen Allround ben geworden.

Op Zondag 20 februari stond tweede 500 meter en 1000 meter nog op het programma. Helaas lukte het me niet om mijn tijden van vrijdag en zaterdag te verbreken, maar door mijn winst op beide afstanden werd ik ook Nederlands Kampioen Sprint.

Het was een druk maar leuk weekend waar ik weer super van heb genoten. Deze wedstrijd was ook mijn laatste langebaan wedstrijd van dit seizoen. Ik ga me nu weer focussen op het Shorttrack en me klaar maken voor het Wereld Kampioenschap Junioren die plaatsvindt van 4 – 6 maart in Gdansk Polen".

Doneer direct aan Angel!

Mats van den Bos
Mats van den Bos verteld: "Vrijdag reed ik alleen de 500m waar ik 2e werd ondanks dat ik een slechte race reed. Ik had erg veel zin in zaterdag maar ik reed weer een slechte race en werd daardoor 8e. Toen opgeladen en vol motivatie door naar zondag en ready om te knallen maar op de 500m in de eerste bocht onderuit gegaan en de 1000 niet mogen rijden waardoor het klassement voor het NK Sprint weg was. Gelukkig het weekend nog mooi kunnen afsluiten met een gouden plak op het NK Teamsprint."

Freek van der Ham
Freek van der Ham verteld: "Mijn Nederlands kampioenschap was succesvoller dan gedacht. Ik ben geen sprinter dus de 500 meter ging goed, maar ik kwam niet in de buurt van het podium. Mijn 1500 daarentegen was veel beter. Na drie rondes van heel weinig verval leverde dat me dan ook een bronzen medaille op. Op de mass start wist ik op tijd een goeie positie te nemen en sprintte ik wederom naar de derde plek. De enige teleurstelling van dit weekend was de 3 kilometer. Deze ging totaal niet lekker, terwijl ik er de hoogste verwachting van had. Al met al wel een heel erg geslaagd weekend."

Foto's zijn gemaakt door Hanneke Mennens - Focus by Hanneke. Bedankt voor jouw mooie foto's! 

Wil jij ook jouw wedstrijdverslag delen met ons? Mail dan naar: