Skip to main content
UPDATE WERKZAAMHEDEN op 2 en 3 juli 2024:

Wegens een grote update van ons platform is yvgtf.nl tijdelijk gesloten van 2 t/m 3 juli 2024.

Yvonne van Gennip nieuws:Sailingteam Tjed Wildeboer en Thijs Blijeveld te gast bij ALLsportsradio
yvgtf.nl | | Nieuws

Sailingteam Tjed Wildeboer en Thijs Blijeveld te gast bij ALLsportsradio


Sailingteam Tjed Wildeboer en Thijs Blijeveld zijn vandaag om 12:45 uur te gast bij ALLsportsradio.

Wij spraken vooraf met hen. 

"Laten we onszelf eerst voorstellen. Wij zijn T en T sailingteam: Tjed Wildeboer (stuurman) en Thijs Bijleveld (bemanning). Wij zijn vorig jaar aan het einde van het seizoen overgestapt van de Optimist naar de 29-er. De Optimist is een eenmansboot en klasse waarin je begint met wedstijdzeilen. Omdat wij vorig 15 jaar werden, moesten we naar een andere klasse. Wij hebben ervoor gekozen om samen in de 29-er te gaan varen. De 29-er is een hele snelle skiff. Het grote verschil met de Optimist is niet alleen dat je met zijn 2-en vaart, maar ook dat de boot een fok en een gennaker heeft. Eind februari zijn we naar El Balis gegaan om een Eurocup wedstrijd te varen. Dit ligt zo’n 50 km ten noorden van Barcelona. De eerste Eurocup dit jaar en voor ons sowieso de eerste.

Aan het einde vorig jaar hebben wij ons met selecties direct geplaatst voor het Nationaal Trainings Team (NTT). Daar zijn we heel blij mee. Dit geeft ons de kans met goede trainers en in een sterk team beter te worden. Op 16 februari jl. vertrokken we met het hele NTT vanaf Schiphol. De boten waren al in Barcelona. Die zijn daar na de trainingsweek in de kerstvakantie blijven staan.

Aangekomen in Barcelona zijn we met taxi naar El Balis gegaan. De coach was er al, die heeft de boten van Barcelona naar El Balis gebracht. Aangekomen in El Balis, direct inchecken in het hotel en geen tijd om te chillen. Direct naar de haven, boten van de trailer halen en klaarmaken voor de wedstrijden van de dag erop.

De Eurocup bestond uit 4 dagen zeilen. Er waren zo’n 120 boten uit heel Europa. Dat is wel wat anders dan wedstrijden in Nederland, waar we met zo’n 20 boten varen. Nu wedstrijden in 2 groepen met een dikke vijftig boten op de startlijn op supermooi water: de Middellandse Zee!

Dag 1: medium wind. De dag begon met weinig wind, nam snel toe, bleef een kwartiertje staan en nam weer af. Je moest continu goed opletten waar de wind was en hoe je daar het beste op kon inspringen. Dat ging best goed. We gingen best snel en zaten meestal aan de kant waar de wind ook zat. We hadden niet altijd een hele goede start, waardoor we de hele tijd van achter begonnen en veel moesten inhalen. We hadden 1 race waar we goed startten en daar eindigde we ook meteen heel goed. Dat was dan ook meteen het doel voor de volgende dag: alle wedstrijden goed starten!

Dag 2: heel veel wind! Onze focus lag op de boot rechtop houden en niet omslaan. Ons nadeel is dat we met z’n tweeën niet veel wegen. Dat is met licht weer fijn, maar met veel wind een nadeel. We moesten keihard werken om de boot rechtop te houden. Race 1 en 2 lukt dit minder goed. We finishten in het midden, maar omdat dit meer dan 10 minuten later was dan de nummer 1 telde de uitslag niet. De laatste wedstrijd ging het goed. We werden 15e. Daar waren we blij mee, in die wedstrijd hebben we al onze leerpunten verbeterd.

Dag 3: begon met medium wind met hoge golven van de dag ervoor, maar de wind nam snel af. We hebben met name in de tweede wedstrijd goed gevaren. Alles klopte en we werden derde! Omdat de wind op was, helaas maar 2 wedstrijden deze dag. Wij zaten in de eerste startgroep, daar hadden we geluk mee. De vloot na ons heeft vanwege de wind maar 1 wedstrijd kunnen varen.

Dag 4: helemaal geen wind. Wij hoefden het water niet op omdat we 1 wedstrijd voor lagen. De tweede vloot is het water op gegaan en heeft daar gewacht op wind. Zo konden zij gelijk starten als de wind kwam. Ze hebben 1 wedstrijd kunnen varen. Wij zijn wel het water op gegaan, maar hebben geen wedstrijd kunnen varen. Jammer.

Goed, de Eurocup is afgelopen en dus de boten opladen. We zijn dezelfde avond nog naar Barcelona gegaan. De dag erop een rustdag. We zijn met het team naar de Ramblas gegaan en hebben na een fikse onderhandeling truien gekocht. Daarna zijn we gaan trainen in Barcelona. De focus lag daar op de leerpunten die we vanuit El Balis hebben meegenomen. We hebben veel getraind op snelheid. We hebben 5 dagen getraind en iedere dag afgesloten met een havenrace: wie is het eerst in de haven? We hebben dit klassement dik gewonnen: 4 van 5. Van de coach een mooie prijs gekregen: een heerlijk ijsje!

Al met al een mooie 1,5 week waarin we veel gevaren en veel geleerd hebben. Met deze ervaring en weer nieuwe leerpunten gaan we verder aan de slag. We kijken uit naar de komende wedstrijden in Nederland en hopen ons met de Dutch Youth Regatta tijdens de Hemelvaart te plaatsen voor het jeugd WK dat in juli in Scheveningen wordt gehouden.

Tjed Wildeboer en Thijs Bijleveld."

Doneer via: https://yvgtf.nl/talentboek/sport/donations/payment/159 

Luister hun interview terug via: