Skip to main content
Yvonne van Gennip nieuws:Thijn Speksnijder blikt terug op het afgelopen seizoen
yvgtf.nl | | Nieuws

Thijn Speksnijder blikt terug op het afgelopen seizoen


Zitskier Thijn Speksnijder haalt eerste medaille op Europacups Veysonnaz

Na een seizoen met weinig wedstrijden, door het welbekende virus, bleef Speksnijder natuurlijk hard trainen. Dit deed hij in zowel de sneeuw als fysiek in Nederland. Dit seizoen moest het worden voor Thijn.

Het seizoen begon al vroeg in de zomer op de Hintertuxer gletscher in Oostenrijk. Deze vroege trainingen waren erg belangrijk, omdat Thijn veel aan het testen is geweest met nieuwe materialen. Samen met Roel van der Hooft is er een nieuwe rugleuning ontworpen die meer bewegingsvrijheid geeft, maar waar dus ook meer buikspierkracht bij nodig is.

De eerste wedstrijden van dit seizoen waren in november op de Resterhohe. Na een aantal veelbelovende trainingsdagen voorafgaand aan de twee slalomwedstrijden zou dit het moeten worden voor Thijn. Toch liep het niet zo soepel zoals hij in gedachte had, door o.a. veel wedstrijdspanning. Hij heeft een 8e en 10e plaats behaald.

“Ik ben niet super tevreden over deze races, na goede trainingen heb ik toch niet alles laten zien wat ik kan. Ik weer waar ik aan moet werken en dit geeft meer motivatie voor volgende races!”

Vanaf dit seizoen is Thijn ook aan het focussen op de Super-G. Met snelheden tot wel meer dan 100 km/u, is dit een zeer snelle discipline. Na afgelasten wedstrijden in Pitztal was zijn eerste Super-G verplaatst naar Steinach am Brenner. Net zoals in Pitztal is dit een niet al te technische piste, perfect voor een debuut op dit onderdeel. Jammer genoeg finishte Thijn zijn eerste wedstrijd niet door een crash. Hij kwam te snel van zijn kant waardoor hij voorover vloog uit zijn ski. Gelukkig was hij ongedeerd naast een beetje hoofdpijn. Hierdoor is hij de tweede wedstrijd diezelfde dag nog gestart, en gefinisht, met een 16e plaats. “Voor mijn eerste Super-G zonder ervaring en slechte weersomstandigheden ben ik hier tevreden mee”. 

De volgende wedstrijden na Steinach zouden eigenlijk in Tsjechië gehouden worden, maar door weinig inschrijvingen is deze niet doorgegaan. Rond hetzelfde moment zijn de Worldcups in Veysonnaz vervangen door Europacups. Dit gaf Speksnijder weer een nieuwe kans op de Super-G. Op de eerste dag had hij 2 wedstrijden: een Super-G en een Super combinatie. Laatst genoemd bestaat uit een run Super-G en een run slalom. De piste in veysonnaz zit vol overgangen en zelfs 2 kleine sprongen.

“Super vette piste met veel technische stukken en een hoop snelheid, ik kwam na de eerste wedstrijd trillend naar beneden van de adrenaline”

De eerste wedstrijd is hij als 4e geëindigd. Een erg goed resultaat voor de 21 jarige zitskiër. De tweede wedstrijd was nog een stuk beter. Hier is Thijn als 2e over de finish gekomen door de snelste slalom run neer te zetten van alle zitskiërs.  Zijn eerste Europacup podium. De tweede en derde dag stonden 2 reuze slalom wedstrijden gepland. Met de eerste van de twee was hij matig tevreden met zijn 5e plaats. Het ging aardig, maar hij kon sneller. Dit liet hij zien bij de tweede reuze slalom. Ook een 5e plaats, maar 2 seconde dichter bij de winnaar.

Nu kijkt Thijn uit naar de laatste wedstrijden van het seizoen. Hij heeft zijn punten in het wereldklassement al sterk verbeterd met zijn optreden in Veysonnaz, maar hij wilt meer! Met deze motivatie hoopt hij zich snel te kwalificeren voor de Worldcups.

ALLSportsRadio deed een interview met Thijn. Luister het verhaal van Thijn via: