Skip to main content
Yvonne van Gennip nieuws:Selma Konijn over haar samenwerking met het Yvonne van Gennip Talent Fonds
yvgtf.nl | | Nieuws

Selma Konijn over haar samenwerking met het Yvonne van Gennip Talent Fonds


“Omdat het zo laagdrempelig is en je meteen kunt beginnen” omschrijft Selma Konijn (25) het unieke karakter van het Yvonne van Gennip Talent Fonds (YVGTF). Selma plaatste zich onlangs voor de Olympische Spelen op het teamonderdeel én de individuele 500m kanosprint. In 2023 startte ze een campagne op Talentboek Rotterdam/ Talentboek Watersport op het YVGTF om de kosten voor het wedstrijdprogramma van dat jaar te dekken. Ze haalde bijna €3.000,- op. 

Selma: “Ik kano al sinds mijn 15e en de eerste 8 jaar hebben we echt alles uit eigen zak betaald. Pas de laatste twee jaar hebben we iets meer ondersteuning gekregen. Bijvoorbeeld voor de World Cups in Hongarije en Polen krijgen we dit jaar een onkostenvergoeding, waardoor er nog maar 1/3 van de kosten voor onszelf zijn.” Op jaarbasis leggen we nog steeds ongeveer €7.000,- tot €10.000,- zelf bij.

Yvonne van Gennip Talent Fonds

Vorig jaar maakt Selma kennis met het Yvonne van Gennip Talentfonds. Selma: “Ik had hier wel zijdelings van gehoord via een teamgenoot, maar ik had eigenlijk niet door dat iedere sporter zich gewoon direct kon aanmelden en een verzoek om ondersteuning kon indienen.” In 2023 heeft Selma bijna € 3.000,- opgehaald via Talentboek Rotterdam/ Talentboek Watersport middels een bijdrage van het fonds zelf in combinatie met eigen crowdfunding. Haar waardering voor het fonds is groot. “Dat je zo makkelijk kan beginnen en dat je er meteen zoveel voor terugkrijgt, dat voelde bijna onwerkelijk. Zo gaat het in de praktijk bijna nooit.” 

Professionalisering sport

Vorig jaar zijn de kanoërs naar Rotterdam gegaan om te trainen op de Willem-Alexander Baan in Zevenhuizen. Dit is de officiële trainingslocatie voor de topsporters van de Olympische discipline kanosprint, mogelijk gemaakt door Rotterdam Topsport, Sportbedrijf Rotterdam en het Watersportverbond. TEAMKPN Sportfonds heeft voor de aanschaf van de K2 gezorgd waarin Selma en haar teamgenote Ruth Vorsselman zich onlangs voor de Olympische Spelen hebben geplaatst. 

Desondanks zijn de privé-uitgaven, waaronder kosten voor reis- en verblijf, maar ook voor de aanschaf van Selma’s eigen K1, nog fors. Daar is het YVGTF bij uitstek geschikt voor. Naast een bijdrage uit het fonds zelf, biedt het platform sporttalenten de kans om zich te etaleren en donateurs aan te trekken. Een mogelijkheid waarmee sporters inmiddels bij elkaar al meer dan 3,5 miljoen euro hebben opgehaald en waarbij dankzij de steun van partners van het YVGTF, 100% van de donaties aan de talenten kan worden uitgekeerd.

Tip voor sporttalenten

Op de vraag of ze nog een tip heeft voor alles sporttalenten op het YVGTF antwoordt Selma: “Bedenk elke dag voor jezelf waar je vandaag beter in wilt worden. Daarmee werk je elke dag scherp aan je doel. Want voor je het weet vliegen de dagen voorbij en haal je er te weinig uit. Als je op deze manier werkt, voel je ook wat vaker succes. De dag zit dan vol met kleine doelen en als je die bereikt, ervaar je ook het succesgevoel. Dat helpt en motiveert je richting je grote doel.”

Selma, dank je wel voor dit interview. We wensen je alle succes toe in de laatste weken van voorbereiding tot de Olympische Spelen en als je in Parijs bent: maak er een geweldige tijd van en vergeet niet te genieten. Hier heb je 10 jaar lang keihard voor gewerkt!