Skip to main content
Yvonne van Gennip nieuws:Haarlemse zeilsters schitteren op Allianz WK zeilen in Den Haag
yvgtf.nl | | Nieuws

Haarlemse zeilsters schitteren op Allianz WK zeilen in Den Haag


Zeiltalenten Vera ter Horst (17) en Jorien Hin (18) zijn een gouden ervaring rijker. Met de kwalificatie voor de Olympische Spelen in het achterhoofd, heerste een enorm professionele sfeer tijdens de Allianz World Sailing Championships in Den Haag. 

"Alweer twee weken geleden begon ons avontuur op het WK. Dit was een unieke ervaring, en uit alles sprak professionaliteit en de strijd om de wereldtitel. Ook vecht iedere deelnemer om een landenkwalificatie voor de Olympische Spelen. Wij vertellen graag hoe we dit grootse evenement in eigen land hebben ervaren!

Aangekomen op het Zuiderstand in Scheveningen, waar een boatpark is gerealiseerd met strict toegangsbeleid, begonnen we met de meting van onze boot. Dit is een moment dat je boot wordt gecontroleerd en gewogen, om zeker te weten dat iedereen zich aan de ‘class rules’ houdt. Het is altijd even spannend of alles goedgekeurd wordt, en dit was bij ons gelukkig gelijk het geval. Om zeker te weten dat we alles goed uit- en in elkaar hebben gezet varen we de dag erna nog een training. Dit was ook een laatste check als team, en we zijn helemaal klaar voor het WK!

De eerste dag begint rustig, we zijn in de middag aan de beurt met onze wedstrijden. De omstandigheden op het water zijn uitdagend, maar goed te doen. Er staat sterke stroming uit dezelfde richting als de wind, waar je dus goed rekening mee moet houden in je wedstrijdplan. Elke dag vaar je drie wedstrijden, en we zijn daar ongeveer vier uur per dag mee bezig.

Omdat we op dag één in de middag voeren, zijn we op dag twee in de ochtend aan de beurt. De wind is inmiddels flink toegenomen en ook de golven zijn hoger geworden. Gelijk tijdens de eerste wedstrijd gaat een onderzeil van onze zeillat kapot… Waarschijnlijk is dit afgebroken door de grote spanning die op ons materiaal staat. Helaas is dit onderdeel van de zeilsport, en we varen weer naar de haven. We hebben deze dag geen wedstrijden kunnen varen. 

Dag drie is een spannende dag, dit is namelijk de laatste dag van de ‘qualifying series’. Na vandaag zullen de wedstrijden in twee groepen worden gevaren, gesorteerd op volgorde van het klassement. Je merkt dat er met name op de startlijn wordt gestreden. Ons doel voor dit WK was om hier beter in te worden, dus we hebben deze dag veel geleerd. Omdat we niet konden tippen aan het hoge niveau van onze veel oudere tegenstanders (en omdat we een dag niet hebben kunnen varen) eindigen we in de ‘silver fleet’. 

De laatste twee wedstrijddagen maken de extreme omstandigheden plaats voor mooi zeilweer met een lekker windje en niet al te hoge golven. We genieten vooral van de wedstrijden, en leren steeds weer nieuwe dingen. De resultaten zijn zeker niet altijd zoals we gehoopt hadden, maar we mogen tevreden zijn met een paar goede starts en mooie momenten. 

We willen iedereen die heeft bijgedragen aan deze unieke ervaring heel erg bedanken. Gedurende de hele week hebben we het gevoel van support gevoeld, van toevallige voorbijgangers tot aan familieleden die langs konden komen. Ook willen we alle donateurs die dit via het Yvonne van Gennips Talentfonds mogelijk hebben gemaakt bedanken! We kunnen niet wachten op de volgende stap, en we kijken ernaar uit om alles wat we hebben geleerd te kunnen toepassen in volgend seizoen. 

We houden jullie graag op de hoogte! Je kan ons volgen op instagram (@hinhorst_sailing) en we hebben een eigen website (www.hinhorstsailing.nl)

Liefs,
Jorien en Vera"

Doneren kan nog vier dagen via hun crowdfundcampagne Talentboek.

Foto credits: World Sailing